In een tijd waarin duurzaamheid en energiebesparing centraal staan, worden steeds meer huishoudens voorzien van een volledig elektrisch ecosysteem. Dit systeem integreert elektriciteit voor verwarming, warm water, zonne-energie, energieopslag en het opladen van elektrische voertuigen (EV’s). Laten we eens een uitgebreid beeld schetsen van een huis dat volledig op elektriciteit draait en geen afhankelijkheid meer heeft van fossiele brandstoffen.
Elektrisch verwarmen is een van de kerncomponenten van een energie-efficiënt huis. Traditioneel werd verwarming vaak verzorgd door aardgasgestookte ketels, maar met de opkomst van hernieuwbare energiebronnen is elektrisch verwarmen steeds populairder geworden.
De meest gangbare vormen van elektrische verwarming zijn warmtepompen, elektrische ketel en infraroodverwarming
gebruiken een kleine hoeveelheid elektriciteit om warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater te halen. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om de woning te verwarmen. Het voordeel van warmtepompen is dat ze zeer energie-efficiënt zijn; voor elke kilowattuur (kWh) elektriciteit kunnen ze meerdere kWh aan warmte genereren.
Bij extreme koude buitentemperaturen is de efficiëntie van een warmtepomp onvoldoende. Deze werken goed bij milde tot matige temperaturen, maar hun efficiëntie kan afnemen bij zeer lage temperaturen (onder -5°C). In dit geval kan een elektrische ketel de oplossing bieden om het huis sneller op te warmen.
werkt door middel van stralingswarmte, vergelijkbaar met de zon. Deze vorm verwarmt direct objecten en mensen in plaats van de lucht, wat resulteert in een snelle en efficiënte warmte overdracht. Infraroodpanelen kunnen strategisch worden geplaatst in ruimtes die snel warmte nodig hebben, zoals badkamers en woonkamers.
WE BELIEVE OUR WORK SPEAKS FOR ITSELF
Net als bij verwarming wordt ook heet tapwater in een volledig elektrisch huis gegenereerd zonder gas. Een vaak gekozen oplossing is een elektrische boiler of een warmtepompboiler.
gebruiken elektriciteit om water rechtstreeks te verwarmen en op te slaan in een tank. Ze zijn eenvoudig te installeren en geschikt voor huishoudens met een gemiddelde warmwaterbehoefte.
combineren de principes van warmtepompen met waterverwarming. Ze onttrekken warmte uit de lucht (binnen of buiten) en gebruiken die om water te verwarmen.
Zelfvoorzienend in Energie
Een cruciaal element van een elektrisch huis is de opwekking van eigen elektriciteit via zonnepanelen. Deze panelen, meestal geplaatst op het dak van het huis, zetten zonlicht om in elektriciteit. De geproduceerde elektriciteit wordt direct gebruikt voor de behoeften van het huishouden, zoals verlichting, apparaten, en natuurlijk verwarming en warm water.
Het grootste voordeel van zonnepanelen is de duurzaamheid en de kostenbesparing op lange termijn. Hoewel de initiële investering hoog kan zijn, verdienen zonnepanelen zichzelf meestal binnen enkele jaren terug door de besparing op energierekeningen. Bovendien kunnen huishoudens met een overproductie van elektriciteit deze terug leveren aan het elektriciteitsnet, wat extra inkomsten kan genereren.
Omdat de productie van zonne-energie afhankelijk is van de hoeveelheid zonlicht, wat niet altijd overeenkomt met de momenten waarop het huishouden de meeste energie verbruikt, is energieopslag essentieel. Thuisbatterijen zoals de Tesla Powerwall of vergelijkbare systemen van andere fabrikanten, slaan overtollige zonne-energie op die gedurende de dag wordt geproduceerd.
Deze opgeslagen energie kan vervolgens worden gebruikt tijdens piekuren of wanneer de zon niet schijnt, zoals 's nachts of tijdens bewolkte dagen. Dit maakt het mogelijk om het energieverbruik te maximaliseren en afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te minimaliseren. Bovendien kan het huis in tijden van stroomuitval overschakelen op de opgeslagen energie, waardoor de continuïteit van de stroomvoorziening gewaarborgd blijft.
Tot slot maakt een laadpaal voor een elektrisch voertuig (EV) het huis compleet zelfvoorzienend en toekomstbestendig. Elektrische auto’s worden steeds populairder als een schoon alternatief voor traditionele benzine- en dieselauto's. Met een thuislaadpaal kan de bewoner zijn of haar EV opladen wanneer het het beste uitkomt, bijvoorbeeld 's nachts of wanneer er een overschot aan zonne-energie beschikbaar is.
Laadpalen variëren in oplaadsnelheid, maar de meeste thuisladers zijn in staat om een EV binnen enkele uren volledig op te laden. Dit betekent dat de auto altijd klaar is voor gebruik met een volle batterij. Bovendien zijn veel laadpalen tegenwoordig ‘slim’, wat betekent dat ze de laadtijden kunnen optimaliseren op basis van de energiekosten en het beschikbare zonnevermogen.